Als echte man draai jij je hand natuurlijk niet om voor een beetje bbq. Grillen kent voor jou geen geheimen meer. Maar omdat het soms handig is om een back-up te hebben, hieronder 10 essentiële tips voor een top-barbecue.
1. Gebruik geen koud vlees.
De grootste uitdaging is altijd om de warmte bij je vlees naar binnen te krijgen zonder dat de buitenkant verbrandt. Zorg ervoor dat je je vlees pas op de schroeiplaat mietert als het op kamertemperatuur is. Is je vlees al op kamertermperatuur, scheelt het een slok op een borrel en zul je zien dat je vlees makkelijker gaart.
2. Begin pas als je bbq gloeiendheet is.
Natuurlijk ga je voor een lekkere korst op je vlees. Hoe heter je bbq voor je start, hoe beter. En bovendien helpt het ook om je grill nog even lekker schoon te branden.
3. Kies bewust.
Vlees van de Lidl is natuurlijk lekker goedkoop. Maar beter kies je bewust. Doe je het niet voor het welzijn van de beestjes, doe het dan voor de smaak! Koop je vlees bij de betere slager of let in ieder geval op de herkomst. Kiloknaller of scharrelrund, het verschil proef je echt!
4. Dun is beter.
Met dunner vlees, legt de warmte minder afstand af naar het midden van je vlees. Zo is het makkelijker om de binnenkant goed gaar te krijgen zonder verbanden. Hou je steaks op 1 cm en plet ze eventueel. Dat zorgt voor zachter vlees en een groter oppervlak en dus meer bbq-smaak. Wil je toch graag dikkere steaks, breng ze dan op smaak op de grill en gaar ze verder in de oven.
5. Laat je vlees met rust.
Het kost tijd om die heerlijke gekarameliseerde Bbq-korst te ontwikkelen en als je steeds je hamburgertje omdraait, lukt dat niet. Maximaal een of twee keer draaien. En zeker niet alles platten met de spatel terwijl het ligt te grillen. Daarmee raak je de sappen kwijt en hou je een uitgedroogd stukje triest vlees over.
6. Geen olie op het vuur.
Pleur jij ook altijd de marinade nog even lekker over de karbo’s als ze op het rooster liggen voor de smaak? Vervolgens laaien de vlammen hoog op door de olie uit de marinade en verkolen die mooie stukken vlees terwijl je erbij staat. Zonde! Niet meer doen. Marineer goed van tevoren en zorg dat je dit verwijdert voor je het vlees op de bbq legt. Vet vlees kun je ook goed op een bakplaat voorbakken en vervolgens afmaken op het rooster. Tegenwoordig heb je perfecte ‘bakplaat’-oplossingen voor op de bbq.
7. Check de hygiëne.
Vergeet de basics niet omdat het zo gezellig is om buiten zijn. Werk schoon. Leg je klaargemaakte voedsel altijd op een schoon bord of snijplank en voeg nooit de marinade toe die werd gebruikt voor rauw vlees. Simpel.
8. Laat je vlees rusten
Vlees dat klaar is, moet je even laten rusten. Het gaat erom dat de spiervezels van het vlees ontspannen en alle sappen weer gaan opnemen nadat het vlees van het rooster komt. Rust zorgt dus voor mooi en sappig vlees op je bord.
9. Maak je barbeque schoon
Oké, ik geef toe. Ik ben superlui en het schoonmaken van de bbq is het laatste wat ik doe. Meestal pas als we weer gaan bbq-en. Ik hoop dan altijd dat door de warmte de resten van de vorige keer eraf branden. Nou, dat werkt dus niet.
10. Breid je repetoire uit.
Experimenteer met groente, vis, vlees. Maak pakketjes met aluminiumfolie, probeer slow cooking, pas thema’s toe (landen, streken, etc.), zoek de grenzen op. Dan wordt jouw bbq een uniek ding en voor je het weet ben jij de bbq-koning.
Tip 11: pas op met je baard en de BBQ…
Heel erg bedankt voor deze tips voor een perfecte bbq. Ik en mijn vriendin zijn er nog niet zo goed in en houden er toch van om te bbqen. Ik ga proberen met deze tips mijn vaardigheden te verbeteren. Ik laat u weten of het allemaal gelukt is.
Groetjes
Thanks voor deze nuttige tips, ik wil me bbq iedere keer steeds beter maken en met deze tips zal dat wel gaan lukken.