Selecteer een pagina

Als echte man moet je af en toe een goed glas whisky drinken. Maar wat als je nog totaal geen kaas gegeten hebt van ‘moonshine’? Hieronder 5 tips om niet als een complete noob over te komen als je whisky gaat drinken.

1. Gewoon beginnen.

Vaak begin je met bourbon, omdat de smaak lekker toegankelijk is en qua prijs is het beter behapbaar. Maar uiteindelijkgaat het om de real deal, de echte whisky. Daarmee moet je gewoon beginnen met een eerste slok. Voor een goede eerste date, kies je het beste een mooie, toegankelijke whisky. Laat je hierover inlichten door je plaatselijke drankdealer.

2. Je doet het (bijna) nooit verkeerd.

Er zijn van die mensen die zeggen dat er een “juiste” manier om whisky te drinken. Maar relax, het maakt niet zoveel uit hoe je het drinkt. Er is niet 1 weg die naar Rome leidt. Een Schotse huisgenoot van mij zei me ooit dat er een paar druppels water in je glas moeten. En een andere man die ik hoog heb zitten, zweert bij ‘on the rocks’. Zelf drink ik hem gewoon zonder extra’s, dat noem je ‘neat’.

Whisky kun je ruiken voor je een slok neemt om de volle smaak en het aroma te ervaren. Ga dan niet uitgebreid je neus lopen ophalen in je glas, want dat slaat natuurlijk negens op. Een man met een baard doet dat met een zekere zwier; je zwenkt als het ware je glas langs je neus. Oefen anders alvast wat als niemand je ziet. Dan neem ga je voor je eerste slok. Breng het glas naar je mond en ruik nog een keer terwijl je je mond opent. Dan komt de geur extra binnen. Komt die slok. Kauw. Boem.

3. Ouder is niet altijd beter.

Leeftijd is maar een getal. Op whisky zit geen teller. Dus ga niet altijd voor de oudste whisky die je kunt vinden (als je de keuze hebt).

4. Be different.

Hoe leuk is het als je een vaste keuze obscure whisky hebt? Zo eentje die eigenlijk niemand normaal gesproken drinkt. Net ff anders, misschien wel met een aparte byte. Keuze genoeg en je springt er mooi tussen uit met jouw whisky. Wil je indruk maken? Vraag dan om een Distiller’s Edition. Dat zijn gelimiteerde ‘uitgaven’, die bijvoorbeeld net een ander rijpingsproces hebben doorgaan.

5. Download een whisky-app.

Heb je de smaak te pakken? Dan wil je misschien meer weten, dingen bij gaan houden en nieuwe whisky’s leren kennen. Kijk dan eens in de appstore van je telefoon. Er zijn veel whisky-apps te vinden, betaald en gratis. Ze zijn niet allemaal even mooi trouwens. Ik gebruik de app ‘Whisky App’ voor android. Lelijk als nacht, maar gratis en leuk om ratings te kunnen zien.


Mijn slijter levert ook aan u!Whisky kun je trouwens ook heel makkelijk online bestellen. Neem een bijvoorbeeld eens een kijkje bij Mijn Slijter.