Selecteer een pagina

De laatste jaren zien we een ware opmars van deze keramische barbecue, met merken als Big Green Egg, Grill Dome, Primo en de Black Bastard. We noemen deze buitenkooktoestellen ook wel kamado. Maar dat idee is niet nieuw.

Zeker niet, want zo’n 3000 jaar geleden werd de ‘kamado’ al gebruikt in Japan en andere Aziatische landen, zoals China en Zuid-Korea. In eerste instantie was de kamado een van klei gemaakte verhoging in huis met een gat voor vuur en gaten bovenin om er potten in te zetten. Een soort fornuis/oven dus. Dit ‘keukenblokje’ werd tegen de wand van het huis gebouwd en met een buis werd de rook afgevoerd naar buiten. Bij voorkeur werd er al gestookt op houtskool en konden de potten worden afgesloten voor een betere controle. Door de tijd heen ontwikkelde de kamado zich meer
en meer tot een multifunctionele toestel, zeker omdat de welgestelde mensen uitgebreider gingen eten en er verschillende bereidingen tegelijkertijd plaatsvonden. Maar de basis bleef hetzelfde, alhoewel de kamado zich meer naar buiten verplaatste. Ook werd de kamado in plaats van in klei vaker uitgevoerd gietijzer, koper en in keramiek.

kamadokorea

De foto laat een historische kamado zien die ik op een reis door Zuid-Korea tegenkwam. Trouwens, als je van barbecue houdt, moet je echt een keer naar Zuid-Korea! Die gasten snappen echt hoe het moet. Zeker als je de kans krijgt om je onder de locals te mengen. Superlekker die ribstuk en bulgogi. En lachen. Want grote kans dat je op de veranda van een of ander lokaal roadhouse belandt, waar je tot diep in de nacht karaoke staat te zingen waarbij je uit alle macht moet proberen om boven het loeien van een manshoge ventilator uit te komen. Dat had ik tenminste. En toen we ontdekten dat die ventilator je stem verandert als je erin praat en je dan op darth vader lijkt, hebben we de rest van de nacht “Luke, I am your father” tegen de ventilator geroepen. Je snapt het, er was vast ook een klein drankje in het spel, maar dat kan ik me niet zo goed meer herinneren. Terug naar de kamado.

Want na de oorlog namen de Amerikanen deze manier van koken mee. En zo waaide het weer over naar Europa en nu heeft ook Rook & Roll een lijn met keramische buitenkeukens te koop: de Black Bastard. Wat een fantastisch apparaat. Voor wie hem niet kent: de Black Bastard is eivormige, zwarte, keramische houtskoolbarbecue. De keramische laag aan de zorgt voor een goede isolatie en een speciaal luchtcirculatiesysteem reguleert de warmte. Binnenin de kamado en dus ook in de producten die je in de barbecue bereidt. In de Black Bastard is het vrij eenvoudig om de temperatuur in te regelen en voor langere tijd vast te houden. Daardoor wordt het, afgezien van de tijd die het kost, kinderspel om je aan slow cooking projecten te wagen. Maar ook het warm of koud roken van producten is prima mogelijk.

Zuinig
De Black Bastard is gemaakt van cordieriet keramiek, een hoogwaardige keramieksoort, die heel goed temperatuur vasthoudt. Met een normale barbecue is dat vaak een stuk lastiger. Ook zorgt de vorm en het materiaal ervoor dat de Black Bastard erg zuinig is. Zelfs met lange kooksessies hoef je maar zelden kolen bij te vullen. Vaker kun je ze gewoon weer gebruiken bij een volgende barbecue.

Door de verstelbare luchttoevoer en –afvoer kun je de temperatuur perfect controleren en dat zorgt natuurlijk ook voor een beter eindproduct.

De mogelijkheden van de Black Bastard worden alleen begrensd door je eigen creativiteit. Vlees, vis, groenten of fruit, direct –en indirect grillen, stoven, wokken en pizza bakken, het is allemaal mogelijk.

Ervaar de nieuwe (of moet ik zeggen, de oorspronkelijke) manier van buitenkoken met deze zwarte kamado. Zelfs in de winter! Er zijn verschillende modellen van de Black Bastard. Eigenlijk 3. De Small, Medium en Large. De middelgrote bbq en de large versie zijn zonder onderstel en extra’s te koop en met. Te bestellen via onze webwinkel.

Bekijk alle Black Bastard Producten