Selecteer een pagina

Bierproeven. Vaak gaat het zo: “Hmmm, deze is lekker. En deze ook. En deze. En deze. En deze. En die, ja die is ook lekker.” Voor je het weet lopen alle smaken door elkaar en heb je de dag erna zo’n zoemend en zwaar gevoel in je hoofd, zonder dat je echt de verschillende bieren hebt leren waarderen. Vandaar dat we een ‘how to’ voor je hebben gemaakt over bier.

Want om bier echt te proeven en te ontdekken welke verborgen schatten er in de ‘oh zo’ geliefde witgekuifde jongens verborgen zitten, moet je soms meer doen dan ze opdrinken. Hieronder een stappenplan. We gaan ervan uit dat je goed voorbereid bent en natuurlijk al een paar lekkere bieren in huis hebt gehaald, samen met het juiste glaswerk. Verder kun je gebruik maken van papier en een pen, om je bevindingen te noteren.

De 5 stappen om bier te proeven als een koning

1. Kijk

Schenk het bier in een bijpassend glas en begin met te kijken naar de kleur en het uiterlijk van het bier. Het helpt om het glas tegen het licht te houden; dan krijg je een beter zicht. Let op lichtval, kleur, diepte en schuimkraag. Nu zul je zeggen: ‘dat heeft toch helemaal niets met de smaak te maken.’ Dat klopt. Maar we zijn aan het bierproeven en dan geeft het kijken naar bier in je glas een extra dimensie aan de beleving. Doen dus.

2. Draaien en Ruiken

Draai je glas rond en kijk hoe het schuim zich houdt en ontwikkelt. Bij wijn proeven noemen ze dit walsen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, geur speelt een belangrijke rol bij je smaakwaarneming. Dus steek je neus in je glas tot ie vlak boven je bier hangt en haal hem goed op. Wat ruik je? Hop, kruiden? Welke smaken en geuren herken je? Neem hier lekker de tijd voor, want het gaat je meer smaakbeleving geven.

3. Neem een slok

Ja, het is tijd. Zet dat glas aan je lippen en neem een slok. Doe het een beetje slordig, zodat je bijna slurpt. Je krijgt dan extra lucht binnen via je mond, waardoor de smaak nog beter uitkomt. Oh ja, niet slikken!

4. Laat het bier rollen

Laat het bier door je mond rollen, alsof je je mond met mondwater spoelt, maar dan wat rustiger aan. Hoe voelt dat?  Lekker he? Maar wat proef je? Hoe is het bier qua substantie? Is het stroperig of waterig? Waarschijnlijk zul je een mix ervaren van de twee. Probeer naast de substantie van het gouden vocht vast te leggen welke smaken er voorbijkomen. Een zichzelf respecterend biertje zal verschillende sensaties geven op verschillende momenten.

5. Slik maar door (eindelijk)

Wijn kun je na het proeven uitspugen. Maar bij bier gaat dat (gelukkig) niet. Bier moet worden doorgeslikt om de complete smaak en effecten op te kunnen merken. Zo ontdek je soms ineens dat een bepaald biertje bij het doorslikken een bittere nasmaak achterlaat. Dat komt omdat je tong bittere smaken pas achteraan het beste proeft.

Dat is hem, de 5 stappen voor bierproevers.

Ga nou niet bij elk supermarktbiertje deze stappen doorlopen! Want een biertje moet op een warme dag gewoon lekker naar binnen kunnen sissen, vind je niet? Maar zo op z’n tijd is het helemaal niet gek om deze stappen te volgen. Als je bijvoorbeeld een fijn speciaalbiertje hebt staan.

Proost!