Buikspek kan op allerlei manieren bereid worden, maar dit is toch wel een van mijn favorieten: laag en traag gegaard buikspek op z’n vietnamees. Lekker op een stoombroodje met dua ca rot, komkommer, munt en lenteui. Hier eet je gegarandeerd je vingers bij op!
Ingrediënten
- 1,5 kg buikspek zonder zwoerd
- Stoombroodjes, ook wel Lotus buns genoemd (van bijv, de toko)
Marinade
- 3 tenen knoflook
- 30 ml sojasaus
- 50 gr rietsuiker
- 30 ml ketjap manis
- 30 ml droge sherry
- 60 gr honing vloeibaar
- 60 ml hoisinsaus
- 1 tl vijfkruiden poeder
- zout & peper
Garnering
- Korianderblaadjes
- Ingemaakte wortel dua ca rot
- Komkommer, klein gesneden
- Evt. fijngesneden spaanse peper of srirachasaus
- Lenteui, in ringen gesneden
- Hoisin saus
Voorbereiding
- Meng alle ingrediënten voor de marinade.
- Giet de marinade over de buikspek.
- Laat 4 tot 24 uur marineren.
Bereiding
- Bereid de BBQ voor op indirect barbecueën, ca. 110-120 °C.
- Veeg de vetlaag van de buikspek zo goed mogelijk schoon.
- Snij de vetlaag van de buikspek kruiselings in.
- Strooi wat zout over de vetlaag en wrijf dit goed in.
- Leg de buikspek met de vetlaag naar boven op het rooster.
- Sluit de deksel van de BBQ en laat de buikspek langzaam garen tot een kerntemperatuur van 75 ºC.
- Eventueel kun je daarna de vetlaag nog even snel afgrillen op 200-230 °C.
- Snij de buikspek in dunne plakjes.
- Stoom de buns in een stoommand boven een pan met water.
- Snij de broodjes op en schep er wat garnering in.
- Beleg rijkelijk met plakken buikspek.
- Maak af met een lik hoisinsaus, wat blaadjes koriander en als je daarvan houdt een spaans pepertje of beetje srirachasuas.