Selecteer een pagina

Buikspek kan op allerlei manieren bereid worden, maar dit is toch wel een van mijn favorieten: laag en traag gegaard buikspek op z’n vietnamees. Lekker op een stoombroodje met dua ca rot, komkommer, munt en lenteui. Hier eet je gegarandeerd je vingers bij op!

Ingrediënten

  • 1,5 kg buikspek zonder zwoerd
  • Stoombroodjes, ook wel Lotus buns genoemd (van bijv, de toko)

Marinade

  • 3 tenen knoflook
  • 30 ml sojasaus
  • 50 gr rietsuiker
  • 30 ml ketjap manis
  • 30 ml droge sherry
  • 60 gr honing vloeibaar
  • 60 ml hoisinsaus
  • 1 tl vijfkruiden poeder
  • zout & peper

Garnering

  • Korianderblaadjes
  • Ingemaakte wortel dua ca rot
  • Komkommer, klein gesneden
  • Evt. fijngesneden spaanse peper of srirachasaus
  • Lenteui, in ringen gesneden
  • Hoisin saus

Voorbereiding

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade.
  • Giet de marinade over de buikspek.
  • Laat 4 tot 24 uur marineren.

Bereiding

  • Bereid de BBQ voor op indirect barbecueën, ca. 110-120 °C.
  • Veeg de vetlaag van de buikspek zo goed mogelijk schoon.
  • Snij de vetlaag van de buikspek kruiselings in.
  • Strooi wat zout over de vetlaag en wrijf dit goed in.
  • Leg de buikspek met de vetlaag naar boven op het rooster.
  • Sluit de deksel van de BBQ en laat de buikspek langzaam garen tot een kerntemperatuur van 75 ºC.
  • Eventueel kun je daarna de vetlaag nog even snel afgrillen op 200-230 °C.
  • Snij de buikspek in dunne plakjes.
  • Stoom de buns in een stoommand boven een pan met water.
  • Snij de broodjes op en schep er wat garnering in.
  • Beleg rijkelijk met plakken buikspek.
  • Maak af met een lik hoisinsaus, wat blaadjes koriander en als je daarvan houdt een spaans pepertje of beetje srirachasuas.