Selecteer een pagina

Als er een ding is waar ik op heb leren vertrouwen met BBQ is het een goede kernthermometer. Vlees doet wat het wil en er is geen regelmatig geen peil op te trekken wanneer een stuk vlees klaar is. Een kernthermometer helpt je uit de brand! Maar wat zijn nu goede kernthermometers? Vandaag een review van de MEATER®.

Je kunt al voor een paar euro een simpele kernthermometer kopen bij elke zichzelf respecterende kookwinkel. Zelfs bij de Hema vind je ze voor wat of niets. Die steek je in het vlees en vervolgens kun je de temperatuur aflezen. Probleem hierbij is wel dat je steeds de deksel van je BBQ omhoog moet doen om te kijken hoe het ervoor staat. En “if you’re looking, you ain’t cooking!” wordt er gezegd. Dus dat wil je liever niet.

Beter is dus een thermometer die je ook kunt aflezen met de deksel dicht. Daar zijn er ook legio van. Veel hebben een probe aan een draadje dat verbonden is aan een schermpje waarop je de temperatuur kunt aflezen. Ook niet al te prijzig en het werkt prima.

Maar tegenwoordig is er nog een lijn: de kernthermometers die werken via Bluetooth. Handig man! Via de app op je telefoon hou je in de gaten wat er gebeurt in je BBQ. Compleet met grafieken, alarm en wat dies meer zij. Ik hou ervan. Vandaar ook dat ik het erg leuk vond om aan de slag te gaan met de MEATER®. De MEATER® is de eerste, écht draadloze thermometer. Terwijl jij lui op je bank onderuit ligt, kun je toch de kerntemperatuur van je vlees op de BBQ in de gaten houden. Gewoon vanaf je telefoon. Klinkt te mooi om waar te zijn. Of toch niet?

Ontwerp

De MEATER® bestaat eigenlijk alleen uit een roestvrijstalen sonde met een zwart uiteinde en de thermometer zit in een klein bamboe doosje, dat tegelijk de oplader is. Terwijl de Inkbird, de Smoke en iGrill-basisstations met kabels aan de sonde zijn bevestigd, is de onderscheidende innovatie van de Meater dat deze écht compleet draadloos is. Het ziet eruit als een op maat gemaakte, roestvrijstalen slagpin. Omdat alle techniek in de sonde zelf zit, is deze wat dikker dan een normale probe. Je kunt er dus zeker van zijn dat je echt een gaatje overhoudt dwars door je vlees.

De bamboe-oplader/opbergdoos ziet er netjes afgewerkt uit. Naast het clipsysteem waarin je de probe kunt vastklikken, zit een controlelampje voor het batterijniveau. Brandt het groen als je op het knopje duwt? Dan kun je ervan uitgaan dat je MEATER® vol is en kun je er meer dan 24 uur mee koken. Aan de onderkant kun je eenvoudig de batterij vervangen via een klepje dat werkt met een paar magneetjes.

De werking laat zich raden: het puntige uiteinde gaat in het vlees en de probe verbindt via Bluetooth met een app op je telefoon. Leuke verrassing is dat er een tweede temperatuursensor aan het uiteinde zit die de dometemperatuur doorgeeft.

App

Met de app, die overzichtelijk is en intuïtief werkt verbind je de probe en kies je voor de bereiding. Er zijn een aantal presets die je kunt wijzigen of waarop je kunt aanvullen. Een meerwaarde is dat de app je ook aanwijzigingen geeft over elke stap in het kookproces, dus ook rusttijden en het moment dat je dan eindelijk mag aansnijden. Dit wordt het Smart Guided Cook-systeem genoemd. Leuk is de grafiek die wordt bijgehouden tijdens het koken. Nog leuker is dat de app op basis van het verloop ook een geschatte eindtijd berekend. Die is zeker bij langere sessies verbazend precies!


Het is wel even wennen om geen afleesmogelijkheid buiten de app te hebben. Maar op zich went het snel genoeg om de app even te openen om te kijken hoe het ervoor staat. Tegelijkertijd vind ik het juist ook wel lekker om tijdens het barbecueën die telefoon juist even weg te leggen. In het dagelijkse leven heb ik dat ding zo’n beetje aan mijn hand geplakt zitten namelijk. Een beetje minder is ook wel eens fijn.

Connectivity

Anyway, terug naar de MEATER®. Wat ik ervaar als een beperking van de normale versie is toch wel de verbindingsafstand. De laatste test die ik deed, was in een oven in een keuken met veel roestvrijstaal en apparatuur. Ik had mijn telefoon op 3,5 meter afstand liggen, maar kreeg regelmatig een seintje dat de app de verbinding kwijt was.

Dat zou op te lossen zijn door bijvoorbeeld een MEATER® + aan te schaffen. Die heeft in de bamboe opbergdoos een versterker voor het signaal waardoor je tot 50 meter uit de buurt kunt zijn. Een andere optie is om een tablet of een tweede telefoon te verbinden met je MEATER®, zodat je met je eigen telefoon via MEATER® Link of MEATER® Cloud de zaak kunt bekijken.

Via de laatste optie, de MEATER® Cloud kun je zelfs gewoon de deur uit en terwijl je in de rij staat voor boodschappen nog even kijken hoever je vlees is. Daarnaast kun je elke BBQ-sessie opslaan in de cloud. Handig voor als je nog eens wat dingen terug wilt kijken voor bijvoorbeeld je planning.

Over het algemeen is het hele systeem redelijk briljant en oogstrelend te noemen. De MEATER® ziet er echt prachtig uit en is handig in het gebruik. Geen snoeren, perfecte app met de juiste informatie.

De enige echte beperking van de MEATER® is toch wel het bereik. Maar met een extra telefoon of tablet is dat probleem compleet uit de wereld. De MEATER® kost € 99,-. De uitgebreide versie, de MEATER® + kost € 119,-.

Pro’s

  • Mooi ontwerp
  • Echt draadloos
  • Waterbestendig, stofdicht, gemakkelijk te reinigen
  • Ingebouwde dubbele sensoren
  • Uitstekende app

Con’s

  • De beperkte afstand voor verbinding
  • De sonde is wat aan de dikke kant
[products limit=”1″ columns=”1″ orderby=”date” order=”DESC” ids=”4509″]

Er is ook een MEATER® Block in ontwikkeling. Deze heeft 4 probes die je tegelijk kunt gebruiken. Wanneer deze op de markt komt is niet bekend.