De bruine suiker van deze smaakvolle droge pekel smaakt vooral goed met zalm en forel, maar ook prima met andere vis. Gebruik het voor filets, steaks of kleine hele vissen .
5 kilo vis
1 kop zout
1 kop bruine basterdsuiker
3/4 theelepel peper
1/2 theelepel piment (of 1/4 theelepel kaneel, 1/8 theelepel gemalen kruidnagel, 1/8 nootmuskaat)
1/2 theelepel gemberpoeder
2 teentjes knoflook, geperst
Combineer de ingrediënten en wrijf de vis goed in.
Plaats de vis in een (niet-metalen) houder gedurende enkele uren of een nacht, afhankelijk van de grootte, hoeveelheid vis en rookwijze.
Spoel de vis goed schoon met koud water; wrijf overtollig er vanaf.
Dep ze droog, laat vervolgens aan de lucht drogen gedurende enkele uren tot de vis een soort ‘laagje’ heeft gekregen.
Rook de vis vervolgens zoals je gewend bent.