Selecteer een pagina

Laten we eerlijk zijn, bier kan altijd en overal. Toch? In de zon op een terras, ’s avonds in de kroeg, thuis voor de buis of in de tuin. Heerlijk! Maar als we het hebben over goed eten en wat je daar dan bij drinkt, is bier ineens een stuk minder populair. Bier past volgens de bierdrinker vooral bij de BBQ (65%), Chinees (58%), Pizza (44%) en bitterballen (51%). We zien het minder zitten in combinatie met vis (15%) of stoofpot (18%). Laat staan als drankje bij een culinair hoogstaand diner. Dan ziet maar 12% het zitten om er een biertje bij te drinken. Dat terwijl een goed bier perfect kan samengaan.

Smaakexplosies

Dat vond Hertog Jan ook en daarom brengen ze in samenwerking met Michelin chefkok Luc Kusters (van Bolenius in Amsterdam) een vatgerijpte bierserie op de markt. Vatgerijpt en geïnfuseerd met VOC-specerijen, jeneverbes en vanille: de Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt. De Hertog Jan Vatgerijpt-serie telt vier varianten; Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden. Samen met Meesterkok Luc Kusters heeft Hertog Jan een aantal vaten tijdens het rijpingsproces geïnfuseerd met specerijen. Volgens de brouwer zorgt dit voor de nodige smaakexplosies. Jeneverbes is een interessante toevoeging door het frisse en vrij zure karakter wat deze bes met zich meebrengt. Het hout van de Bourbon-vaten geeft het bier vanilletonen mee, die dan met verse vanille versterkt wordt. De infusie van een melange van historische VOC-specerijen; nootmuskaat, gember, kruidnagel, zwarte peper, steranijs, kardemom en kaneel geeft een complex bier met een bijzondere twist.

Die brouwers van Hertog Jan doen goede dingen! Ik ben erg benieuwd naar de verschillende smaken en vooral ook in combinatie met gerechten en andere smaken; de bier-spijs-combinatie zogezegd. Maar tegelijkertijd: bij mijn Chinees drink ik natuurlijk gewoon een normaal pilsje.

Hoe denk jij erover? En welke bier-spijscombinatie vind jij te gek? Laat een reactie achter!