Selecteer een pagina

Er kan natuurlijk een dag komen dat je je afvraagt hoe je whisky schrijft. Met ‘y’ zoals hier of als whiskey, met een ‘ey’op het eind. Welnu, hier het antwoord.

Volgens taalpuristen schrijf je whisky met een ‘y’. Die schrijfwijze vind je terug in het Groene en het Witte Boekje (woordenlijsten van de Nederlandse taal). In de Van Dale worden beide versies genoemd. Volgens Van Dale ligt het verschil aan het land waar de whisky vandaan komt. Whisky uit Canada en Schotland heet in het Engels whisky, en die uit Ierland en de Verenigde Staten whiskey.

Whisky schrijf je dus correct als Whisky, maar drink je Ierse of Amerikaanse whisky, heet het eigenlijk whiskey. Ooit hebben de Ieren die whisky naar de Verenigde Staten exporteerden dat bedacht.

Toch is dat niet alles. Want de productie van whisky verschilt per land. Een Schotse whisky kan andere ingrediënten bevatten dan een Amerikaanse bijvoorbeeld. Ook kan een whiskey op een andere manier geproduceerd zijn dan een whisky. En dat maakt dan weer uit voor de smaak. Dus als je whiskey drinkt en het als whisky schrijft, kan het best zijn dat het niet als whisky smaakt. En andersom. Weet je dat ook weer.