Selecteer een pagina

Bier, lekker man. Zeker als je de wereld van de speciaalbieren ontdekt. Bij ons in de buurt zit een winkel met meer dan 1000 soorten bier. Ik kom er graag. Al was het alleen maar voor de fantastische biernamen die voorbijkomen. ‘Bommen en granaten’, ‘Beerskey’, ‘God is goed’ en ‘Ramses’ (ik heb een vriend die Ramses heet – vast verjaardagscadeau). Het zijn goede tijden voor het Nederlandse bier. Met z’n allen vinden we het erg lekker en je ziet de biertjes dan ook vaker opduiken in de supermarkt.De afgelopen jaren is het aantal brouwers enorm gegroeid. We zijn inmiddels met meer brouwers dan in België.

Het aantal brouwerijen is in Nederland gegroeid van 165 in 2013 naar 312. België telt 263 brouwerijen. Het mag duidelijk zijn, Nederland is een bierland en zo hoort het. Wat opvalt is dat we in Nederland net even wat gekker denken. De Belgen zijn wat behoudender in hun brouwsels; ze denken wat meer in traditionele recepten. In Nederland knallen we alles door elkaar. Wat dacht je van mangobier bijvoorbeeld? En we halen biersoorten uit het buitenland, zoals de Indian Pale Ale.

bierbrouwenvoorstartersZelf bier brouwen?

Dat kan natuurlijk! Er is veel informatie te vinden op internet. Maar er zijn ook supergoede boeken die je helpen. Een goede starter is ‘Bier brouwen voor starters‘ van Luc Pauwels & Sven Gatz. In dit boek krijg je de basis van het brouwen mee, zodat je met een minimum aan materiaal een lekker biertje kunt brouwen. Veel brouwplezier alvast en proost!