Selecteer een pagina

Het nieuwe model van the Bastard Medium en Large is geweldig. Ook de nieuwe, gietijzeren precision top is top, je kunt de temperatuur van je kamado nóg beter beheersen. Tenminste, dat is de bedoeling. Bij nagenoeg alle tops gaat het perfect. Maar bij een aantal stuks is er een productiefout opgetreden, waardoor die niet precies sluit. Dat zorgt ervoor dat The Bastard blijft gloeien en niet goed dooft.

Op internet doen allerlei oplossingen de ronde, zie onder andere de video’s van Noskos, verderop in dit blog. Oplossingen zouden kunnen zijn; alufolie of vet ertussen, of werken met tops van Green Egg of andere kamadomerken.

Dat is natuurlijk zonde en gelukkig hoeven we niet te gaan lopen klooien. Want stel je voor dat je hiermee je kamado beschadigt. Zit je niet op te wachten. The Bastard komt nu zelf met een oplossing voor klanten waarvan hun Bastard niet goed dooft door de productiefout.

Nieuwe top

Alle klanten krijgen een nieuwe, goedsluitende precision top. Helaas zijn deze alleen niet op voorraad. Omdat de doorlooptijd voor nieuwe doppen enkele maanden is, krijg je bij een gegronde klacht na registratie een RVS chimney toegestuurd.

Registreer je topschijfprobleem

Meer informatie vind je op https://www.bastard.nl/topschijf. Je kunt daar ook je gegevens achterlaten. Voor de registratie wordt er gevraagd naar het serienummer van The Bastard. Deze vind je door de kap van het scharnier te halen. Op de beugel van het scharnier zit een plaatje, met daarop het serienummer.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn precision top goed is?

Het kan zijn dat The Bastard precision top niet precies sluit. Het is de bedoeling dat er enige speling is tussen de beide delen, zo is het product ontworpen. Na verloop van tijd wordt de dop in principe zo vet van het gebruik dat er een natuurlijke dichting ontstaat waardoor de precision top precies doet waarvoor hij bedoeld is. Bij enkele stuks is de afstand echter helaas te groot uitgevallen, bij deze modellen is de natuurlijke coating van vet onvoldoende om hem luchtdicht af te sluiten.

Wanneer is de dop niet goed?

Nadat je rond de 150 graden iets hebt bereid moet na het sluiten van de luchttoevoer en de precision top de temperatuur dalen. In het eerste uur zal je een daling van om en nabij 50 graden waarnemen. We hebben onderzoek gedaan met 100% afdichting van de dome (door er een hele dikke prop aluminiumfolie in te stoppen) en hem echt volledig af te sluiten. Deze test wijst uit dat het geheel doven van The Bastard ongeveer 4,5 uur duurt. Het helpt ook door jouw The Bastard dicht te laten.

Let op! Bereid je iets op hoge temperatuur (350 graden) dan kan het doven wat langer duren.

Ik krijg The Bastard niet gedoofd, dat ik dat eigenlijk wel goed?

Om The Bastard te doven sluit je de luchttoevoer onder en de precision top en hou de dome gesloten. Als je de dome te snel opent om te kijken of het vuur al uit is dan breng je weer veel lucht binnen waardoor het vuur kan oplaaien. Het vuur moet dan opnieuw worden gestikt, waardoor het nog enige tijd gaat duren. Hou de dome dus gesloten. Na een bereiding op lage temperatuur (150°C) moet het eerste half uur de temperatuur dalen tot circa 100°C en volledig zijn gedoofd na 4,5 uur.

Als The Bastard op temperatuur blijft dan kan het zijn dat de precision top niet goed sluit. Het zou dan een precision top kunnen zijn die in maat te veel afwijkt.