Selecteer een pagina

Hebben we allemaal weleens meegemaakt, of niet? Je haalt je barbecue tevoorschijn, tilt de deksel eraf en ontdekt tot je schrik dat er flink schimmel in groeit. Zo’n witte waas met met van die plukken die doen denken aan een vlassige studentenbaard. Smerig! En balen dat dat – natuurlijk – precies gebeurt wanneer de grillvisite over je schouder staat mee te kijken. Dat je trots je bbq te voorschijn haalt en de paddestoelen je vrolijk toewuiven wanneer je de deksel opentrekt. Dat doet je reputatie als grillmeister natuurlijk geen goed. Nee, schimmel wil je liever voorkomen. In dit blog: wat doe je ertegen en hoe kom je er van af?

 

Voorkom vet en vocht

Schimmel is gek op vocht, vet en etensresten. Dat zijn dingen die volop aanwezig kunnen zijn in een barbecue. Dus om schimmelgroei te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je zo weinig mogelijk vocht en vet in je BBQ achterlaat. Een aantal tips.

Opstoken
Na een BBQ-sessie is het goed om je barbecue flink mogelijk op te stoken, eventueel met nieuwe kolen. Daarmee brand je alle vet- en etensresten weg.

Schoonschrapen
Bijna niet voor te stellen, maar ben je van plan om de barbecue een tijdje niet te gebruiken, dan kun je na het barbecueën de binnenkant schoonschrapen met een siliconen -of plastic spatel. Daarmee verwijder je heel wat ongerechtigheid en dat geeft minder kans op schimmelgroei.

Ventilatie
Let er bij het wegzetten op dat je de luchtroosters openzet en dat je de barbecue opslaat op een droge plek met voldoende ventilatie. Zo krijgt vocht minder kans.

Afdekhoes
Fijn hè, die afdekhoes? Blijft je barbecue mooi droog en netjes. Nou, niet helemaal. Want je houdt het vocht niet alleen buiten; je houdt het vocht ook binnen. Dat zorgt voor schimmel, maar ook voor roest. Zet de barbecue bij voorkeur dus gewoon netjes droog weg zonder hoes.

 

Schimmel in je kamado

Hoe goed je ook je best doet, het kan altijd gebeuren dat je toch schimmelgroei ontdekt. Heb je een BGE, Monolith, Primo of een andere kamado die onder de schimmel zit? Gebruik dan nooit, ik herhaal: nooit, oplosmiddelen, chloor of andere reinigingsmiddelen! Je kamado is namelijk poreus en alle vloeistoffen die je gebruikt om schoon te maken, trekken in de wanden van je ei. Natuurlijk ook geen metalen spatels of staalborstels gebruiken! De enige remedie: hitte. Dus opstoken die kamado. Net zo lang tot deze schoongebrand is.

 

Schimmel in je stalen BBQ of smoker

Een barbecue van staal met schimmel? Onderneem dan de volgende stappen:

  1. Verwijder alle houtskool, briketten en andere resten die nog in je barbecue liggen.
  2. Stook je BBQ zo heet mogelijk op, zodat alle schimmel en resten verbranden.
  3. Laat de barbecue afkoelen en verwijder alle schimmel en resten nu met een stevige borstel (of zet de hogedruk spuit erop). Zorg ervoor dat er niets achterblijft van vet, schimmel en andere verontreiniging. Zorg dat je stap 2 eerst uitvoert. Als je meteen begint met borstelen, loop je kans dat je de loskomende schimmels of sporen ervan inademt, met alle mogelijke gevolgen van dien.
  4. Gebruik na het borstelen een lekker sopje waarmee je de BBQ verder schoonmaakt. Spoel goed na.
  5. Als laatste breng je weer even flink wat hitte in de BBQ, zodat je alle achtergebleven resten van schimmel, vet en sop wegbrandt.

Schimmel blijft een fenomeen wat je nooit helemaal kunt voorkomen. Maar door er goed voor te zorgen dat je je bbq schoon en droog houdt en niet te veel afsluit voor verse lucht, kom je al een heel eind! Heb je zelf nog tips of aanvullingen? Laat ze achter in de reacties!