Selecteer een pagina

Spareribs in cola. Dit is echt overheerlijk!

2 kg spareribs (rauw, ongemarineerd, het liefst bij de slager vandaan)
— Marinade:
125 ml ketjap Manis
125 ml ketjap Asin
2 el oestersaus
4 el olijf- of andere olie
4 el tomatenketchup
1 tl sambal
2 el bruine basterdsuiker
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
4 tl knoflookpoeder
4 tl 5 kruidenpoeder
1 tl speculaaskruiden
1 tl gemalen komijn
2 tl chilipoeder
2L Coca cola om in te koken

— Het voorgaren:
Snijd de spareribs in stukken van 3 of 4 ribbetjes. Doe de cola in een grote pan en breng de cola aan de kook. Als de cola kookt, de stukken ribs (met een tang) in de cola leggen en een half uur laten koken. Het kan zijn dat er schuim ontstaat, je kunt dit het beste met een schuimspaan verwijderen. Ondertussen kan de marinade gemaakt worden. Gewoon alle ingrediënten mengen. Houd een gedeelte van de marinade apart om de ribs na het grillen nog mee in te smeren!
— Het marineren:
Na het half uur haal je de ribs uit de cola en leg je deze in een schaal om af te koelen. Als ze zijn afgekoeld breng je met een kwastje de marinade op de ribs aan en zet je ze minimaal 4 uur in de koelkast om de marinade in te laten trekken.
— Het grillen:
Vul de firestarter voor de helft met briketten en giet deze als ze een grijs laagje hebben op 1 helft van het kolenrooster: Leg het grillrooster op de BBQ en leg dan 2 tot 4 stukken ribs op het gedeelte van het grillrooster waaronder geen kolen liggen. Leg het deksel op de BBQ met de gaatjes half dicht. Zorg dat de ventilatie aan de onderkant van de BBQ half open staat. Na 20 minuten zijn de ribs klaar (tijdens het grillen af en toe checken of het niet te hard gaat, anders moet je de ventilatie iets bijstellen).
Leg ze op een bord en smeer als laatste nog wat van de apart gehouden marinade over de spareribs.