Selecteer een pagina

Formele kerstdiners. Hartstikke leuk hoor. Maar waarom niet een keer een Kerst BBQ? Zeker, barbecueën met Kerst is net zo veel werk als de traditionele kerstgangen. Misschien wel meer. Maar minstens zo leuk! Het is mogelijk om de perfecte kerstbarbecue neer te zetten en toch je hoofd koel te houden. In dit blog geen recepten, die zijn er al genoeg. Maar wel wat tips voor een toffe Kerst BBQ, waarbij de kerststress beperkt blijft.

Voorbereiding, het halve werk

Laten we met die stress beginnen. Want terwijl familie en vrienden heerlijk genieten aan de lange tafel die je voor ze hebt gedekt, sta jij te zweten boven potten en pannen. Met in beide handen een pollepel een zere knie van de oven die staat te loeien en een verbrande tong van het voorproeven van de saus, die net als vorig jaar toch net weer te dun – en vooral ook veel te heet – bleek te zijn. Met als gevolg dat je de rest van al het lekkers dat je klaarmaakt niet meer voluit kan proeven.

Hét geheim van het zo laag mogelijk houden van je hartslag op de Kerstdag zelf is: voorbereiding. Kies dus voor recepten die je kunt voorbereiden in de dagen voor Kerst. Dat scheelt je een hoop stress op de dag zelf.

Blijf bij de klassiekers

Natuurlijk voel je de verleiding om boven jezelf uit te stijgen als je BBQ’t met Kerst. Maar hou het vooral bij jezelf, bij wat je goed kunt en lekker vindt. En doe dat extra goed. Dan hou je overzichtelijk (ook handig voor je boodschappenlijstje!) en blijf je makkelijker binnen een bepaald budget. Kies voor je klassiekers, de dingen waar je goed in bent. Lamskoteletten met rozemarijn en knoflook, entrecote of eendenborst, het maakt niet uit. Laat je inspireren door recepten die je bij je gebruikelijke zomerbarbecue ook bereidt.

Delegeer

Je familie en vrienden die bij je langskomen, zijn – uitzonderingen daargelaten – allemaal best bereid om wat mee te nemen. Dus wees niet bang om te delegeren. Als je al je gasten vertelt wat ze mee moeten nemen, hoeven ze ook niet bang te zijn om met lege handen aan te komen. Bijgerechtjes, salades, chocolaatjes voor bij de koffie, er is voor elk wat wils. Jij bent Chef Kerstdiner, dus kun je het mooi verdelen.

Hou niet alleen je hoofd koel

Geen BBQ is compleet zonder lekker drankje. Onder het motto ‘breng je eigen drank mee’, kun je je gasten vragen om te zorgen voor een basic voorraadje drankjes. Prima, maar als Chef BBQ heb je ook de kans om mooie wijn of bier-spijscombinaties te maken met de gangen die je bereidt. Kies voor fijne biertjes, een bubbel of een bijpassende wijn. Je plaatselijke drankspecialist helpt je daar graag bij. Ook leuk: maak een speciaal welkomstdrankje voor je gasten. Vergeet niet te denken aan mensen en kinderen die geen drank drinken of die nog moeten rijden! En het allerbelangrijkste: hou de drankjes koel. Je koelkast ligt waarschijnlijk al vol. Dikke tip: zorg voor een speciekuip met ijs; daar kunnen alle drankjes in.

Buiten spelen

Oké, daar sta je dan bij de BBQ en iedereen zit binnen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Zorg voor een lekker vuurtje, een partytent en een statafel, kerstmuziek en lok je gasten naar buiten. Dan ben je niet alleen buiten aan het spelen.

Maak het feestelijk

Kerstdecoratie is een must voor een geslaagd kerst BBQ. Nostalgisch, feestelijk en leuk! Klassieke servetten en andere tafeldecoraties koop je voor een prikkie en ze geven je diner een speciaal tintje. Vergeet ook de tuin niet! En had ik de kerstmuziek al genoemd?

Maak plezier!

Kerst is een tijd om samen te komen met je dierbaren, de familie en vrienden die een plek in je hart hebben. Genieten van lekker eten en elkaars gezelschap. En laat vooral jouw specialiteit shinen: de BBQ.

Ja, ik weet het, het zijn eigenlijk de dingen die je allang weet. Maar dit blogje is een mooie aanleiding om je te bedanken voor je interesse in Rook & Roll; de events die je bezocht, de producten die je kocht en de blogs die je ook afgelopen jaar weer las. Tot volgend jaar!