Selecteer een pagina

Elke man moet vuur kunnen maken. Toch? Dat is een basisdingetje.

Maar door de jaren heen is deze kennis ietwat weggezakt en de gemiddelde man staat tegenwoordig behoorlijk te kloten om in zijn tuin een beetje fik op gang te krijgen. Nu kun je natuurlijk een fles lampenolie of wasbenzine over je hout mieteren en dat aansteken. Prima, maar een man met een baard doet dat anders.

Hieronder lees je hoe je in 10 stappen een perfect vuur maakt:

1. Pak een biertje en bel een vriend of hij langskomt (meer mag ook).

Vuur maken is ontspannen. Een fijne fik zorgt voor de beste momenten. Deel ze.

2. Zorg voor een ontstekingsbron.

De meest voor de hand liggende keuze is een aansteker of lucifers. Maar probeer het ook eens met water.

3. Verzamel tondel.

Tondel is licht ontvlambaar materiaal dat je gebruikt om het vuur te starten. Probeer (berken)schors, lisdodde, droog mos, dode droge planten en grassen, houtkrullen, papier, etc.

4. Pak aanmaak(hout).

Aanmaakhout heeft naar verhouding een groot oppervlak en is meer bulk dan tondel zodat het gemakkelijk kan ontbranden en geconcentreerde hitte en vuur produceert. Denk aan droge takjes en stukken hout, karton, grote stukken hout in kleine stukjes gesneden, en fuzz sticks (stokjes met krullen erin gesneden).

5. Leg grote houtblokken klaar.

Verzamel houtblokken van 2,5 cm tot 12,5 cm in diameter. Ook mogelijk: verdraaid droge grassen, turf, gedroogde dierlijke mest en kolen. Zorg voor meer brandstof dan je denkt dat je nodig hebt, want het wordt natuurlijk weer later dan gepland.

6. Stapel aanmaakhout losjes op in de kachel of vuurkorf.

Zorg ervoor dat het aanmaakhout dicht genoeg op elkaar ligt om te ontsteken, maar zorg voor genoeg afstand voor een goede luchtcirculatie. Leg de tondel bovenop het aanmaakhout.

7. Laat je vriend(en) binnen en pak een biertje.

Natuurlijk komen je vrienden graag bij je langs.

8. Steek de tondel aan en voeg geleidelijk meer aanmaakhout toe.

Rustig aan wat blazen kan helpen om warmte en intensiteit op te bouwen.

9. Voeg brandhout toe.

Bouw een tipi. Schik de tondel en een paar stokken van aanmaakhout in de vorm van een kegel en bouw aan de buitenkant de grotere blokken ertegen aan. De blokken aan de buitenkant zullen naar binnen gaan vallen en zo het vuur voeden. Dit is de meest effectieve manier.

10. Geniet!

 

Zoals vroeger

Voor de volledigheid zie je hier hoe ze het vroeger deden. Mag je ook proberen natuurlijk. Doe dat dan wel in stijl (smeer je in met een paar potten Nivea; trek de extensions van je vrouw aan als broek). En maak dan meteen wat foto’s, want we genieten graag mee.