Tegenwoordig vind je steeds meer informatie op de hals van je witgekuifde jongen. IBU bijvoorbeeld. Wat is dat eigenlijk, die IBU-waarde? We zochtten het voor je uit.
IBU is kort voor International Bitterness Units. Zeg maar, een internationale afspraak over het uitdrukken van de bitterheid van het bier. Nu zou je zeggen, prima zo’n internationale afspraak, dan is het tenminste overal hetzelfde. Maar dat is niet helemaal waar. Want er is nog een bitterheidsschaal: de EBU. Dat staat dan weer voor European Bitterness Units. Snap je het nog? Gelukkig zit er tussen de twee units maar weinig verschil. Hoe hoger de waarde, hoe bitterder het bier.
Hoe wordt de IBU berekend?
De IBU wordt uitgedrukt in aantallen. Deze aantallen worden berekend op basis van allerlei gegevens. Denk aan de tijd dat het bier kookte, welke hopsoorten er werden gebruikt bij het brouwen en wat de dichtheid van het brouwsel was. Ga er niet vanuit dat het meten van de IBU overal op precies dezelfde manier gebeurt. Er zijn allerlei formules en manieren om deze waarde te berekenen. De IBU is dan dus wel een afspraak en een vaste schaal, maar dient toch altijd nog meer als indicatie. Het helpt je om een idee te krijgen van de bitterheid die je kunt verwachten wanneer je een biertje opentrekt. Tenminste, dat zou je denken.
Kwestie van smaak
Kijk, de bitterheid van een biertje is gewoon te meten. Dat doe je door de alfazuren per liter bier te bepalen. Maar die bitterheid zelf zegt eigenlijk nog niet zoveel. Want andere ingrediënten doen bijvoorbeeld ook veel. Denk aan suikers, mout en kruiden. Het kan dus zo maar zijn dat een zwaar donker bier een hele hoge IBU heeft, maar eigenlijk helemaal niet bitter smaakt door de toevoeging van allerlei andere ingrediënten.
Het blijft dus een kwestie van gewoon proeven en ontdekken wat je lekker vindt. Proost!
Hoe het dan zit met die waardes? IPA’s hebben vaak een hoge IBU, denk aan 45 of hoger. Weizen zit zo ongeveer tussen de 10 en 20 IBU.