Selecteer een pagina

De moeder van mijn oma werd ‘Poontje’ genoemd. Dat kwam omdat ze de vissersscheepjes langsstruinde om hier en daar een poontje te scoren voor de avondmaaltijd (want de vis werd duur betaald). Dat ik zelf gek ben op poon is volgens mij volledig daaraan te wijten. Poon is prachtig om te zien en met de nodige handigheid kom je met gemak om de (best aanwezige) graatjes heen. Maar wist je dat je rode poon supergoed kan roken? Heer-lijk!

Dat brengt me bij de vraag welke vis je eigenlijk kunt roken.

Nou, het is heel simpel: je kunt alle soorten vis roken. Maar de ene vissoort is vetter dan de andere. Je kunt ervan uitgaan dat vettere vis beter werkt. Denk dan aan: zalm, makreel, forel en paling. Miskend vind ik dus de poon (de rode is het lekkerst). Maar wat je ook goed kunt roken is haring, geep, steenbolk, schar, bot, schelvis, schol en sprot.

Bij onze plaatselijke visboer(en) mis ik vaak de visjes die ik zoek. “Ja, we kunnen ze wel voor je bestellen”, zeggen ze dan. Nou, dat kan ik zelf ook! Je zou het niet zeggen, maar je kunt online perfect vis bestellen. Bijvoorbeeld bij Visoptafel. Perfecte vis, binnen 24 uur gewoon bij je thuis.