Selecteer een pagina

Dit moet je een keer proberen: bavette van de BBQ. Bavette is een mooi stukje vlees om op de BBQ klaar te maken. Mijn favoriete methode is reverse sear. Dus eigenlijk barbecue je het vlees ‘achterstevoren’. Je begint met garen en aan het eind zorg je op hoog vuur nog voor een mooie bruine korst.

Bavette

Bavette heeft allerlei namen: vanglap, vinkelap of ook wel doorregen runderlap. Het is de dikke rand vlees in de flank (vang) van de koe en kenmerkt zich door een lange, grove draad. Het is eigenlijk een hele grote – maanvormige – lap vlees.

Lange tijd vond men het maar niets die bavette. Want het vlees was wat taaier dan biefstuk. En we kauwen nu eenmaal liever niet meer op ons vlees. Gelukkig veranderen de tijden. En ook de koeien. Want de koeien die nu voor vleesconsumptie gefokt worden, leveren een heerlijk mals stukje bavatte op. Het mooie van Bavette is dat het vol van smaak is en de structuur van het vlees maakt het eten ervan tot een prima ervaring.

Hieronder vind je een stappenplan voor de bereiding van bavette volgens de reverse sear methode. Bij de bereiding gebruik ik alleen wat peper en zout; de smaak van het vlees is eigenlijk onovertroffen. Serveer er chimichurri bij; een Argentijnse saus die perfect combineert met zo’n mooi stukje vlees. Oh ja, het snijden doe je ’tegendraads’. Dat is bij bavette een koud kunstje. Want die vleug of draad is prima te herkennen door de grove structuur.

Bavette leent zich trouwens ook voor directe bereiding. Beetje zout en peper erop, inkwasten met wat olijfolie en dan 2 minuten per kant op een hete BBQ.

Eet smakelijk!

Stappenplan voor bavette, reverse sear:

Bavette van de BBQ, reverse sear