Selecteer een pagina

Alles is in huis. Je smoker/rookoven/rookkast/rookton staat klaar, je zalm ligt in de koelkast, je hebt verschillende soorten hout in huis en ook nog in verschillende maten (variërend van duimdikke stukken tot mot) en je bier staat koud. Het is mooi weer, dus niets staat een middagje vis roken meer in de weg. Tot je je ineens bedenkt dat je eigenlijk niet zo goed weet hoe je een pekel maakt. Help, hoe pekel ik mijn zalm?

Pekelen is natuurlijk bedoeld om te conserveren. Denk aan haring, die gezouten wordt om langer te bewaren. Vooral in combinatie met koud roken is de juiste verhouding een belangrijke factor. Maar wat zijn nu die verhoudingen? Hieronder een korte instructie. Vooral kort, want je wilt aan de slag, genoeg gelezen. Het is ook niet zo ingewikkeld, er zijn een paar vuistregels. We gaan hieronder uit van een natte pekel.

Hoe maak je een pekel voor het warm roken van zalm?

  • Zorg voor een goede (het liefst afsluitbare) emmer of bak.
  • Doe hier water in, een aantal liters. Pas dit een beetje af. Als je een paar mootjes zalm gaat roken, hoef je natuurlijk geen 15 liter pekel te maken. Alles in verhouding, zeg ik. Hou er rekening mee dat je geen warm water kunt gebruiken. Bij voorkeur koel je je water tijdens het pekelen. Duuuuurt het wat langer, dat pekelen, maar in het kader van de voedselveiligheid net zo prettig.
  • Per liter water voeg je 80 gram zout toe.
  • Per liter water voeg je 20 gram (bruine) basterdsuiker toe.
  • Je hebt vast wel een laurierblaadje; dat doe je er bij. En misschien wel 2.
  • Kneus een paar peperkorrels.
  • Een beetje viskruiden, prima idee.
  • Jeneverbessen, heb je die? Die geven een mooi smaak af.
  • Je merkt het, experimenteren mag. Dat doe je onder andere door het toevoegen van honing (top!), een beetje ketjap of sojasaus. Maar ook bier en wijn zijn mooie toevoegingen.
  • Meng dit alles goed, hang je vis erin en zet de emmer weg.
  • Laat dit minimaal 1,5 uur staan.
  • Toch niet vergeten je vis erin te doen he? Anders doe je dit alsnog en begin je opnieuw met timen.
  • Af en toe even roeren.
  • Haal de vis er na verloop van de tijd uit en dep deze droog.

Dat is hem; een natte pekel voor zalm. Laat ons even weten hoe je zalm was, ok? En zoals ik al schreef, je kunt allerlei kanten op. Heb jij nieuwe ideeën en ervaringen? Geef ze aan ons door!