Selecteer een pagina

Ik ben een enorme fan van buikspek. Het is zo lekker! En je kunt er alle kanten mee op. Zelf neig ik qua smaak geregeld naar de Aziatische kant. Zo met dit nieuwe recept: Vietnamees buikspek op een steam bun, met dua ca rot, komkommer, munt en lente-ui. Je waant je direct op de Ben Thanh Street Food Market in Ho Chi Minh City!

En het mooie is, het is helemaal niet moeilijk! Je hebt er alleen wat tijd voor nodig. En natuurlijk de juiste spullen. Hoe bereid je deze buikspek op de BBQ? Hieronder vind je de stappen. Wil je ‘hands-on’ aan de slag? Lees dan het recept hier.

Voorbereiden

Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt. Een mooi stuk varkensbuik van de slager, de groente, de ingrediënten voor de marinade en de stoombroodjes. Die laatste heten ook wel lotus buns; ik vond ze bij de toko in het diepvriesvak. 

Bij dit gerecht maak je de stoombroodjes klaar in een stoommand. Dat is zo’n mandje van bamboe dat je bovenop een pan met kokend water zet. Deze manden zijn ook te krijgen bij de toko. Als je geen mand hebt of wilt aanschaffen, zou je de buns ook in de magnetron klaar kunnen maken. Maar of ze dan net zo lekker worden, vraag ik me af.

Marinade

De marinade is eigenlijk het eerste wat je klaarmaakt; een dag voordat je het gerecht gaat bereiden. De varkensbuik mag wel tot 24 uur marineren namelijk. 

Dua ca rot

Bij Vietnamese gerechtjes is groente niet weg te denken. Wat echt superlekker is, is dua ca rot. Dat is ingemaakte wortel. Ook dit maak je (minimaal) een dag eerder. Hier lees je het recept.

Low & slow

Op de dag zelf bereid je de BBQ voor op low & slow. Ik hou daarbij altijd een temperatuur aan van 110-120 ºC. Snij de vetlaag van de buikspek kruiselings in, wrijf deze kant in met wat zout en leg ‘m op het rooster. Met gesloten deksel laat je de buikspek langzaam garen. Dat kost wel een paar uur. De uiteindelijke kerntemperatuur is ongeveer 75 ºC. Wanneer de varkensbuik klaar is, snij je er met een scherp mes mooie plakken van.

 

Terwijl je wacht

Als je toch moet wachten, kun je mooi alle groente alvast even snijden en zorgen dat de broodjes ontdooien. Zorg dat alles klaarstaat.

Als het buikspek ongeveer op 72-73 ºC komt, kun je ervoor kiezen om de vetlaag te roosteren boven direct vuur. Dat zorgt ervoor dat het vet nog even wat krokants meekrijgt. 

Afmaken dat broodje

Stoom de broodjes, snij ze open en schep er wat garnering in. Beleg rijkelijk met dunne plakken buikspek en maak af met een lik hoisinsaus, wat blaadjes koriander en als je daarvan houdt een spaans pepertje of beetje srirachasuas.

Chúc bạn ăn ngon miệng! (Eet smakelijk!)