Selecteer een pagina

Ik heb weer lekker gerookt! Met dat mooie weer is het sowieso te gek om buiten te zijn. En dan de rookoven aan, super! Na stapels vis en een aantal barbecuesessies, wilde ik weer eens iets anders. Bij de slager kreeg ik het idee om eens rookworst te maken van verse worst. Warm gerookte verse worst, lekker man!

Rookworst maken van verse worst. Hoe doe je dat nou? Het is eigenlijk niet zo heel erg ingewikkeld. Het zijn 6 stappen:

1. Droog de worst buiten de rookkast.

Dep de worst droog en laat hem bijvoorbeeld nog een aantal uur onafgedekt in de koelkast drogen.

2. Droog de worst een uurtje in de rookkast.

Dat drogen is belangrijk, dus neem je tijd. Pak een biertje, schoffel de tuin, maai het gras. Vergeet niet om je kast regelmatig te checken. Want je moet proberen om een temperatuur van 40 graden vast te houden. Heb je meerdere worsten tegelijk in de rookkast hangen? Hou dan een onderlinge afstand aan van 2-3 cm aan. Dan krijgen je worsten aan alle kanten mooi dezelfde kleur. Na verloop van tijd voelt de worst helemaal droog aan, als een soort papier. Dan wordt het tijd voor de volgende stap.

3. Gaar de worst zo’n 30 minuten op een temperatuur van ca. 75-80 graden.

Ga er niet te snel van uit dat de worst wel gaar is. Hou echt dat halve uur aan en zorg zo goed mogelijk voor een constante temperatuur. Het is trouwens niet heel zinnig om de temperatuur hoger op te laten lopen. Het enige wat je daarmee bereikt is dat het vet uit de worst wegloopt. Krijg je dus een droge worst van en da’s minder lekker. Natuurlijk mag je tijdens deze stap ook al flink rook laten ontstaan!

4. Rook de worst 90 minuten af.

Dit proces zorgt voor een mooie kleur en die fijne rooksmaak. Voor het roken van worst kun je verschillende soorten hout gebruiken. Ik gebruikte hout van een eiken wijnvaten, beuken- en kersensnippers. Wat je precies gebruikt is iets waar je zelf mee kunt experimenteren. Hout van fruitbomen geeft een wat lichtere smaak, eiken is een stuk zwaarder. Probeer de rook niet te overdrijven en regelmatig te verversen. Als je je worst te heftig rookt, wordt ie namelijk bitter.

5. Koel de worst met koud water.

Doordat je de worst snel afkoelt met het koud water, voorkom je dat de rookworst verschrompelt en krimpt. [ Let op: dit werkt helaas niet met alle worsten 😀 #slechtegrap ]
Eén of een paar worsten doe je gewoon in een kom met koud water. Heb je een grote partij, spoel ze dan na in de gootsteen. Ik heb deze stap overgeslagen, volgende keer beter.

5. Droog de worst 2-3 uur bij kamertemperatuur.

Door de gerookte worst een 2-3 uur bij kamertemperatuur te laten drogen, verdiept de kleur zich. Je kunt ze ook inpakken in vetvrij papier of een krantje; dan zul je zien dat de kleur nog mooier wordt en de worst iets meer gaat glimmen.

6. Verpak de worst in vetvrij papier en bewaar in de koelkast.

Wikkel de rookworst na afkoelen in vetvrij papier en bewaar hem in de koelkast als je van plan bent om hem binnen 3 tot 4 dagen op te eten. Eventueel kun je hem natuurlijk vacuümeren en invriezen. Dan is je rookworst tot 3 maanden zonder problemen te bewaren. Maar je zult zien dat ie dat nooit haalt, zo lekker is het.