Selecteer een pagina

Zo’n 30 Nederlandse boeren uit Friesland en Groningen gaan in de Schotse whisky. Tenminste, ze gaan de gerst verbouwen die uiteindelijk resulteert in het schotse vuurwater. Deze week ging er zo’n 300 hectare gerst de grond in. Dat allemaal omdat er grote vraag is naar extra moutcapaciteit. Wereldwijd wordt er namelijk steeds meer whisky gedronken. Vooral onze Aziatische vrienden hebben de godendrank ontdekt.

De consumptie van Scotch whisky zit al jaren in de lift. Jaarlijks groeit deze met zo’n 8,4%. En daarom is de gerst – want daar wordt whisky van gebrouwen – niet aan te slepen. De Nederlandse boeren die meedoen in het project vangen 10% meer voor whiskygerst dan voor biergerst, maar het is nog niet direct winstgevend. Toch zien de boeren er op termijn wel brood in. Of zoals een van de boeren aangeeft: “als je eet, wil je er toch ook iets bij drinken?”

De Nederlandse whiskymout wordt via Holland Malt (Bavaria) naar Schotland verscheept en daar verwerkt. Straks drinken we dus Schotse Whisky, uut grunn.

dranktotaalWaar het ook vandaan komt, je bestelt het simpel online, bijvoorbeeld bij Dranktotaal.nl