Selecteer een pagina

We krijgen regelmatig de vraag hoe je een smoker als de Tepro Biloxi of de Tepro Wichita nu het beste kunt behandelen, oftewel kunt inbranden vóór het eerste gebruik. Het inbranden of seasonen duurt ongeveer 3 uur en is bedoeld om de behuizing te beschermen tegen roest. Daarnaast verbrand je eventuele productieresten. Het is absoluut aan te raden om te doen, want het zorgt ervoor dat je langer plezier van je barbecue smoker hebt.

Hieronder de stappen die je zet om je smoker het beste voor te bereiden op het eerste gebruik.

1. Zet de smoker in elkaar volgens de handleiding.

Dat klint logisch, right? Maar wij mannen weten maar al te goed van onszelf dat we over het algemeen dingen beter weten dan dat gekke instructieboekje wat er altijd bijzit. Toch willen wij je in dit geval op de handleiding wijzen, want daar staat precies in hoe je de smoker in elkaar schroeft. Er staat trouwens ook in hoe je de volgende stappen doorloopt, het ‘inbranden’ of ‘seasoning’, maar we gaan ervan uit dat je het boekje gelijk met de lege doos en verpakkings hebt weggemieterd. Ga dus verder met stap 2.

2. Maak de roosters schoon.

Was het rooster met warm water en zeep. Spoel ze dan af met schoon water en droog af.

3. Behandel de buitenkant van de behuizing met plantaardige olie.

Wrijf de buitenkant van de smoker in met plantaardige olie. Je kunt hiervoor heel goed lijnzaadolie gebruiken. Gewoon te koop bij de supermarkt. Ga voor een mooie egale laag, dat zorgt voor het beste effect. Om op te brengen, gebruik je een – pluisvrije – doek. Je kunt de olie ook in een spuitfles doen en de smoker insprayen. Behandel niet de binnenkant of de roosters met olie.

4. Het inbrandproces.

  • Je begint met ca. 2 kg houtskool. Deze hoeveelheid is voldoende voor het inbranden. Steek de houtskool aan met aanmaakblokjes (natuurlijke, zonder geur, etc.).
  • Open de ventilatieopening van de kleine kamer ca. 1.5-2.5 cm. Open de klep van het rookkanaal niet verder dan halverwege. Laat de deksel open zo lang als nodig is om de houtskool goed aan de praat te krijgen.
  • Als de houtskool lekker gloeit, verspreid je de houtskool in het midden van het houtskoolrooster.
  • Sluit vervolgens het deksel. Laat de temperatuur tot ongeveer 120 ° C stijgen. Hou deze temperatuur gedurende 2 uur vast.
  • Verhoog je de temperatuur ca. 175 ° C – 200 ° C. dat kan je doen door de ventilatieopening van de kleine grillruimte en de klep van het rookkanaal verder te openen. Natuurlijk kun je ook extra houtskool of hout toevoegen.
  • Houd deze temperatuur vast gedurende ca. 1 uur.
  • Laat dan de grill volledig afkoelen.

Je smoker is nu klaar voor gebruik!

Wat is er verder nog belangrijk?

  • Van tijd tot tijd kan deze behandeling worden herhaald om de toestand van de grill handhaven.
  • Probeer de temperatuur nooit hoger te laten worden dan 200 ° C. Dat geeft het beste resultaat.